Ege Üniversitesi Besin Mühendisliği Kısmının araştırmacı olarak yer aldığı “Akdeniz Bölgesinde Alternatif Proteinli Eserlerin Araştırılması ve Uygulanması (ProxIMed) Projesi”, Ufuk-2020 Programı kapsamında, Akdeniz’de tarım, besin, tarım-gıda zinciri, su temalarında projeler destekleyen PRIMA Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Ersus’un danışmanlığını yaptığı doktora öğrencisi Zülal Aksoy’un da araştırmacı olarak yer aldığı projede; Türkiye, Yunanistan, Almanya, Lübnan, İtalya, Portekiz, Mısır, İspanya, Malta ve Tunus’tan 16 partner bulunuyor. 2023-2027 yılları ortasında gerçekleşecek projenin toplam bütçesi ise 4 milyon Avro olarak belirlendi.
Proje takımını makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ufuk-2020 Programı kapsamında yürütülen ve Ege Üniversitesi olarak bizim de paydaşı olduğumuz bu kıymetli proje, PRIMA Programı tarafından destekleniyor. Doç. Dr. Seda Ersus hocamızı ve doktora öğrencisi Zülal Aksoy’u tebrik ediyor, çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum” diye konuştu.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ersus, “ProxIMed’in emeli, alternatif proteinlerin kullanımını teşvik etmek için sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen proteinleri Akdeniz besin ve yem sistemlerine tanıtmaktır. Bitkisel kaynaklı klasik alt-protein kaynaklarından mercimek, bakla ve chia tohumları, ‘Yeni Gıda’ protein kaynaklarından mikro algler, böcekler, mikoprotein, domates ve ebegümeci yaprakları, su mercimeği ve tarımsal-endüstriyel yan eserlerden de domates posası, susamlı kek, hurma keki bu gaye için seçildi. Seçilen proteinlerin üretiminde besinler üzerinde en az etkiyi hedefleyen yenilikçi ve yeşil sürece teknolojileri kullanılacak. Alternatif proteinler daha sonra 20’den fazla sonuncu esere uygulanacak ve Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa üzere farklı bölgelerdeki Akdeniz tüketicilerine tanıtılacak. Biz de Ege Üniversitesi Besin Mühendisliği Kısmı olarak, projenin ebegümeci yaprağından protein tozu elde edilmesi kısmında araştırmacı olarak yer aldık” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
MAGAZİN
07 Aralık 2025SPOR
07 Aralık 2025SAĞLIK
07 Aralık 2025SAĞLIK
07 Aralık 2025EĞİTİM
07 Aralık 2025TEKNOLOJİ
07 Aralık 2025EKONOMİ
07 Aralık 2025
1
Matematiğin kalbi 6 gün boyunca Gölcük’te atacak
1403 kez okundu
2
“Küçük Yıldızların Büyüleyici Yolculuğu: İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni”
821 kez okundu
3
Yenişehir Belediyesinden çocuklara özel drama kursu
729 kez okundu
4
EÜTF Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı yeniden akredite oldu
716 kez okundu
5
Nevşehir Belediyesi Kapadokya Eğitim Merkezi (KAPEM)’de açılacak olan Fransızca A1 ve Cenaze Hizmetleri kursları için kayıtlar başladı
522 kez okundu